logo-best-duurzaam

Nederlanders wekken samen steeds meer stroom op

De productie van duurzame energie door projecten van burgers in Nederland neemt de laatste jaren in rap tempo verder toe. Dat blijkt uit de vrijdag 29-11- 2019 gepubliceerde jaarlijkse Lokale Energie Monitor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Lokale energieprojecten in Nederland produceren nu zeventien keer meer zonne-energie en bijna drie keer meer windenergie dan in 2015. 

Het aantal initiatieven is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld: van 248 in 2015 naar 582 in 2019, blijkt uit het rapport. 80 procent van de corporaties wekt zonne-energie op. Ongeveer de helft van de totale productie zonne-energie is afkomstig van zonnepanelen op daken van woningen. Verder wekt 24 procent van de corporaties windenergie op, waarmee nu 200.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien. 

De coöperaties zitten in alle provincies en in 80 procent van alle gemeenten. Het aantal leden en deelnemers aan de projecten wordt geschat op ongeveer 85.000. Zij wekken ook energie op uit bijvoorbeeld oppervlaktewater of riool- en afvalwater, houtafval en gft-afval.

(Bron: NRC Next 29-11-2019)

 

Positieve energie

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.