logo-best-duurzaam

Best Duurzaam op bezoek bij Darling Ingredients / Rendac

 In een heldere presentatie werd uitgelegd dat DI een wereldspeler is op het gebied van het verwaarden van slachtproducten. De destructie van dierlijke kadavers bij Rendac blijkt maar een onderdeel te zijn van een veel groter scala aan activiteiten. Zo wordt er op het terrein ook mest verwerkt, net als organische reststromen uit bijvoorbeeld horeca, ziekenhuizen en gevangenissen. Dat alles levert op de grens van Son en Best niet alleen producten op als dierlijk meel en biodiesel, maar ook groene stroom, groen gas, humuszuren en fosfaatkorrels. Uit ogenschijnlijk waardeloze bronnen weet DI met behulp van moderne technologie werkelijk waardevolle producten te genereren.

De interesse was groot, bleek uit de vele vragen die werden gesteld. De rondleiding door het bedrijf startte daarom iets later dan gepland. Als eerste kregen de bezoekers vanuit een soort skybox datgene te zien waar Rendac in de omgeving om bekend staat: kadavers. In de aankomsthal, waar de vrachtwagens hun ladingen lossen, lagen de stapels vervormde, verkleurde en opgeblazen dode dieren. Voor de neutrale toeschouwer een indrukwekkend tafereel dat evengoed verbeeld zou kunnen zijn op een schilderij van Jeroen Bosch.

Daarna ging het verder, langs de diverse fabrieksonderdelen die veelal door middel van leidingen met elkaar zijn verknoopt. Het is een behoorlijk groot terrein, geen wonder dat sommige werknemers zich met de fiets verplaatsten. Bij terugkeer in de vergaderruimte werd de bedrijfsvoering van DI nog eens samengevat in een energiebalans. Daaruit bleek dat, hoezeer DI ook haar best heeft gedaan, er nog enkele reststromen zijn die zij niet kan benutten. De belangrijkste blijkt schoon proceswater te zijn met een temperatuur van 70-80 C. De warmteinhoud hiervan staat gelijk aan het gasgebruik van ongeveer 2.000 huishoudens. Deze wordt nu weggekoeld in een koeltoren.

De vraag die aan de aanwezigen werd gesteld, was of zij ideeën hebben om in Best gebruik te maken van dat warme water. Dit zou natuurlijk een geweldige stap richting een energieneutraal Best zijn. Er werd goed doorgevraagd, waarbij ook voorbeelden van buiten de regio werden genoemd. Om dieper op deze vraag in te kunnen gaan, is besloten dat er een vervolgbijeenkomst komt waarbij het mogelijke hergebruik van deze restwarmte verder wordt onderzocht. 

 logorendac

Positieve energie

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.