logo-best-duurzaam

Energiecafé: Terugverdientijd pomp en Wijkgebonden Warmteplannen Best

‚Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?‘

Dit was misschien wel de centrale vraag onder die de circa 30 aanwezigen op het energie café over wamtepompen. Dit energiecafe werd onlangs op 14 april jl. georganiseerd door Best Duurzaam in buurthuis de Vlinderhei. Aanwezig waren ook wethouders: Mark van Schuppen (portefeuille wonen) en Rik Dijkhof (portefeuille duurzaamheid).

Het antwoord op de centrale vraag kwam van Lambert van de Hove, technisch expert bij Best Duurzaam: ‚niet terugverdientijd is de belangrijke vraag, maar: wat is het rendement van een warmtepomp? We vragen ons óók niet af wat de terugverdientijd is bij aankoop van een huis, auto of nieuwe keuken.‘

Met deze tegen vraag toont Lambert eens te meer aan dat het lastig blijkt om duurzaam te handelen zonder dit in verband met financien te zien. Begrijpenlijk, maar ook het halve verhaal. Wij zijn geneigd te kijken naar het investeringsbedrag, maar hebben minder zich op de opbrengsten of zelfs de waardevermeerdering van de woning hierdoor:
• Afhankelijk van het type, leveren warmtepompen energetisch gezien een véél hoger (3 tot 4 keer meer) rendement op dan de klasieke CV ketel.
• Bovendien verbruiken warmtepompen stroom in de plaats van aardgas. Op lange termijn, mits de stroom groen is opgewekte, is de milieu voetafdruk van een wamtepomp aanzienlijk lager dan die van de CV ketel.

Wethouder Mark van Schuppen heeft vervolgens uitvoerig inzicht gegeven in de aanleg van een warmtepomp systeem in zijn eigen woning inclusief een gedetailleerd overzicht van verbruik van voor en na aanleg en een overzicht van de investering. Conclusie: een goede investering en het comfort is enorm verbeterd.

Wijkgebonden warmteplannen Best
Een andere vraag uit het publiek: ‚moet ik nu investeren in een warmtepomp of wachten tot de gemeente met een wijkgebonden wamteplan komt in 2021?‘
Wethouder Dijkhof lichtte het proces toe: alle gemeenten in Nederland moeten uiterlijk in 2021 een wijktransitieplan opleveren. De komende twee jaar wordt hieraan gewerkt in het kader van de regionale energie strategie. Ook gemeente best onderrzoekt welke bijdrage geleverd kan worden aan duurzame energieopwekking. Gemeenten dienen dit op wijk niveau uit te werken.
Dit betekent dat het voor de ene wijk misschien kansrijk is om daar een warmtenet aan te leggen en kunnen andere wijken verwarmt worden met een combinatie van bijvoorbeeld warmtepompen en andere technologieen.
Conclusie is wel dat iedereen die nu al de mogelijkheid en (financiele)middelen heeft om een warmtepomp aan te kopen, hiermee per definitie een goede investering doet.

De presentatie en bijlagen van dit warmte café zijn beschikbaar voor alle Best Duurzaam leden op onze website (u dient hiervoor in te loggen. Nadat u bent ingelogd zijn de documenten zichtbaar onder menuoptie 'energiecafé')

Positieve energie

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.