logo-best-duurzaam

Slimme meter: ja of nee?

Voordelen van de slimme meter

De slimme meter is geijkt voor teruglevering. Dit kan een voordeel zijn. Een slimme meter bespaart geen energie. Energie besparen moet je zelf doen. Een slimme meter is handig als je via een app regelmatig je energie verbruik uitleest. Je kan dan snel energiebesparende maatregelen treffen. Meterstanden hoef je niet meer door te geven indien je je provider toestemming geeft tot uitlezen. Voor de provider geeft de slimme meter vooral beheervoordelen.

Nadelen van de slimme meter 

De provider kan 4 standen uitlezen: piek/dal van leveren en terugleveren. De (meeste) oude KWh meters salderen automatisch doordat ze terugdraaien bij  overschot aan stroom. Met een slimme meter krijgt de provider/Nederlandse Staat inzicht in de teruglevering.

Kosten plaatsen gas- en electra -slimme meter:

Fasegewijs ontvangt iedereen een brief van de netwerkbeheerder Enexis dat er gratis een slimme meter geplaatst wordt. Het is mogelijk om dit te weigeren. Vanaf 1 januari 2023 is een slimme meter verplicht als je energie wilt terugleveren. Als dan alnog (verplicht) de slimme meter geplaatst wordt betaal je € 72,- . 

Conclusie

Tot aan de bekendmaking van het vervolg van de huidige salderingsregeling (tot 2023) heerst er onduidelijkheid. De provider en ook de EU hecht groot belang aan de slimme meter. Met een slimme meter kun je je energieverbruik snel en goed monitoren wat zeer handig is. Om te zorgen dat iedereen vanaf 2023 daadwerkelijk een geschikte meter heeft, wordt het vanaf 1 januari 2023 verplicht een meter met minimaal 2 aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben indien men zelf energie opwekt. Deze verplichting zal uiterlijk 1 januari 2021 in de wetgeving worden opgenomen, zodat deze meters tijdig – uiterlijk 1 januari 2023 – uitgerold kunnen zijn.

Aanbeveling: gezien de vele voordelen van het snel kunnen monitoren van energiegebruik in huis en doordat plaatsen verplicht wordt, zijn wij een voorstander voor het plaatsen van deze nieuwe meters!

Datum: 2019/06/03

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande tekst aanvullende vragen hebben, dan kunt u mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Positieve energie

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.