logo-best-duurzaam

Zaterdag 2 november Nationale Duurzame Huizen route Best

 

Een simpele manier voor huiseigenaren om te beginnen met het verduurzamen van een huis is inventariseren welke maatregel in hun specifieke geval het meest effectief zal zijn. Dat kan bij voorbeeld door lid te worden van de Coöperatie Best Duurzaam en daarbij een Duurzaam Woonadvies aan te vragen. Dan wordt er een analyse gemaakt van energiegebruik, aanwezigheid van isolatie en andere belangrijke factoren. Maar u kunt natuurlijk ook zelf uw energiegebruik bijhouden en kijken wat er al aan isolatie is gedaan in uw huis.

Het Duurzame Woonadvies kan leiden tot de onverwachte oplossing van jarenlange problemen: schimmelplekken in de kamer bleken te wijten aan verkeerd aangebrachte isolatie in de spouwmuur, een nieuwe, extra dikke garagedeur bleek verwarming overbodig te maken.

Een gasaansluiting kan overbodig worden door het installeren van een warmtepomp, waarvan verschillende soorten in de Duurzame Huizenroute zijn opgenomen. De eigenaren van de betrokken woningen vertellen eerlijk over de voor- en nadelen, waaronder geluidsoverlast voor de buren, grote gevolgen voor de tuin en de (on)mogelijkheid om even snel een ruimte te verwarmen.

Maar natuurlijk komen ook de nieuwste zonnepanelen aan de beurt: doorschijnend met 20% extra opbrengst of aangebracht aan de gevel in plaats van alleen op het dak.

Hoe meer maatregelen genomen worden, hoe lager uiteindelijk de energierekening wordt: verschillende eigenaren wisten hun rekening dramatisch te verlagen, een huis levert zelfs meer energie op dan het gebruikt!

Maar vergis u niet: u zult nooit uw investering terugverdienen – maar dat doet u ook niet als u een nieuwe keuken of auto koopt. Het gaat bij verduurzaming om iets anders: het milieu, de toekomst van uw kinderen, maar natuurlijk ook om het rendement dat u krijgt van uw geld: zonnepanelen leveren u gemiddeld 7 procent op, wanneer u dat geld op de bank laat staan, krijgt u hooguit 1% rente.

Kortom, laat u inspireren tijdens de Duurzame Huizenroute, voor belangstellenden staat een lunch klaar, na aanmelding vooraf!

Meer informatie over de te bezichtigen woningen vindt u op korte termijn hier.

 

Nationale Duurzame Huizenroute 2019   - zaterdag 2 november Best

12.00 – 13.30    Gezamenlijke lunch en aftrap in de Cultuurbank

vanaf 14.00         Bezoek aan duurzame woningen in Best

vanaf 15.30         Afsluiting met koffie, ervaringen uitwisselen 

Er is een gezamenlijke aftrap en lunch, waarna iedereen zelfstandig duurzame woningen in Best kan bezoeken. Zodoende kan iedereen zich laten informeren en inspireren over zijn of haar mogelijkheden om te verduurzamen bij bouw, verbouw of bestaande bouw.

Huizen

Panden zijn te bezichtigen tussen 14:00 en 16.00 uur, bewoners zijn dan thuis

- aandacht voor hun ervaringen en overwegingen

- meer specialistische vragen kunnen ook gesteld worden per mail via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

     

Cor van den Bosch

Stoelenmatter 41

Vrijstaand huis, bouwjaar 1982  Zonnepanelen, gasloos en water-warmtepomp.

Harry Brugman

Zomereik 19

vrijstaand huis, bouwjaar 1989, verbouwd in 1999.

In 2014 gasketel vervangen door hybride systeem gas met lucht-water- warmtepomp. Geluidsoverlast door pomp?

Hans Schenkelaars

Boomheuvel 15

vrijstaand huis, 1995. Energierekening van ruim €300 naar €15 per maand, inclusief opladen elektrische auto

Gert Hemke

Prins Clauslaan 70

Tweekapper, bouwjaar: 1978 Zonnepanelen op dak, participatie op Welschap en enkele winddelen, warmtepomp, volledig elektrische auto.  We monitoren CO2 in huis, vangen regenwater op in een wadi,

Mark van den Heuvel

Wilhelminakanaalstraat 19

Een jaren '30 woning, twee-onder-één-kap met plat dak. Zonnepanelen, Hr++ glas, elektrische boiler, wassen en wc doorspoelen met regenwateropvang, Inductiekookplaat, Gasafsluiting, Compostbak voor groenafval, Groendak op verlaagd keukendak. Daarnaast een Speksteenkachel met fijnstoffilter (wordt voor het stookseizoen geinstalleerd) en Bijverwarming met een ir paneel. Ook bezitten wij een 100% Elektrische auto.

Tom Lassing

St Oedenrodeseweg 41

Woonboerderij, met op de schuur en het dak van het kantoor zonnepanelen en een kantoorruimte die verwarmd wordt middels infrarood panelen. In de tuin verwerking van alle groenafval van de tuin en keuken

Milan Marell

Gansvelden 26

Tweekapper bouwjaar 1999. Gasloos maar nog niet afgesloten. Zonnepanelen, warmtepomp installatie.

Hetty Otten

Wilg 2, Best

semi-bungalow uit 1987. De positieve gevolgen van een Duurzaam Woonadvies: muurisolatie verbeterd, geen schimmel meer, nieuwe garagedeur. Regenwater opvangen in tonnen

Marc van Schuppen

Raakheuvel 7, Best

vanaf 14.30

vrijstaand huis, 1996. Gasloos en water-warmtepomp. Je haalt veel overhoop, maar het resultaat is geweldig

Positieve energie

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!