Avondje gemist?
16 - 11 - 2023 | Duurzaamheidsrevolutie met Herman Verhagen.
Avondje Duurzaam met Herman Verhagen.

9 - 11 - 2023 | Best aan Zee? met Floris Alkemade
Best Duurzaam bestaat 10 jaar en dit jubileum vieren wij met een aantal speciale evenementen.
Samen met de mensen van Best in Dialoog is het ons gelukt om Floris Alkemade te boeken voor een inspirerende voordracht.
Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester, weet als geen ander hoe Nederland zich zou kunnen ontwikkelen.
In zijn boek “Toekomst van Nederland” schetst hij een beeld waar we in eerste instantie niet heel vrolijk van worden.
Toch ziet hij mogelijkheden, omdat volgens hem niet de ramp de geschiedenis bepaalt, maar vooral de reactie daarop.
Introductie en presentatie van Floris Alkemade
In de ontmoetingsruimte van BestWijzer gaf Floris zijn inspirerende introductie, waarbij hij in vogelvlucht de thema's van zijn boek behandelde.
Het boek 'De toekomst van Nederland: De kunst van richting te veranderen’, gaat over verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit.
Het besef van kwetsbaarheid en de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen.
Overheid, burgers, bedrijven en de wetenschap- iedereen wil het anders, iedereen zoekt naar een eigen rol.
Wat nog ontbreekt, is een samenhangend verhaal. Laten we dat ‘wat er moet gebeuren’ combineren met ‘wat we willen dat er gebeurt’. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruitziet en hoe willen we samenleven?
Daar is verbeelding voor nodig, een creatief proces om zaken te veranderen.
De deelnemers gaan daarna in groepjes in dialoog over hoe ieder individueel mag dromen over de toekomst van Nederland.
Wat is Best in Dialoog?
Elkaar ontmoeten in een gesprek. Wie ben jij en wat is jouw verhaal? Je luistert naar de ander en de ander luistert naar jou. Geen (voor)oordeel maar oprechte interesse in de ander. Een dialoog voer je met de ander en kan overal en tussen alle mensen. Het brengt de mensen in de wereld dichter bij elkaar en leert de ander beter begrijpen. Voor jezelf levert het (gratis) nieuwe kennis op omdat de ander een ervaring of droom met jou deelt.
Waar gaat het boek: de Toekomst van Nederland over?
Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als vertrekkend rijksbouwmeester was Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland.
Het boek van Floris Alkemade: De toekomst van Nederland - De kunst van richting te veranderen
Een archiefopname uit Zomergasten met Floris Alkemade.
25-05-2023 | Avondje Duurzaam: Harold van de Ven over Building Balance.
We kunnen geen nieuwsbericht horen of het gaat over stikstof en het klimaat.
‘Brabant zit op slot’ kopte het Eindhovens Dagblad recent.
Mede-initiatiefnemer van Best Duurzaam, Harold van de Ven, vertelt 25 mei over Building Balance.
Dat is een programma voor heel Nederland, gefinancierd door de Ministerie van LNV en BZK, 5 Provincies (waaronder Noord-Brabant) en Rabobank Nederland.
Het programma richt zich op grootschalige reductie van CO2 en stikstof, de verbetering van de water-, lucht- en bodemkwaliteit en de verbetering van de biodiversiteit.
Building Balance bereikt deze doelen door boeren te stimuleren om vezelgewassen te telen in plaats van (een deel van) hun huidige bedrijfsmodel.
Deze gewassen worden vervolgens verwerkt tot een bouwmateriaal dat zorgt voor een opslag van CO2 in gebouwen.
In de Provincie Noord Brabant hebben de eerste twee ketens ‘van Land tot Pand’ de eerste successen geboekt.
Op een kleine 200 ha groeien de komende maanden Graanstro, Vezelhennep, Zonnekroon en Sorghum.
Harold verteld met veel Energie over de achtergronden van het programma Building Balance, de vorming van de ketens, de teelt van de gewassen en uiteindelijk het gebruik van de materialen in gebouwen.
23-03-2023 | Avondje Duurzaam: Hittestress en stortbuien
Deze avond, georganiseerd door de werkgroepen Water en Groen van Best Duurzaam, trok 45 belangstellenden, die na afloop namens Brabant Water een douchetimer ontvingen. Een van de doelstellingen voor de toekomst is namelijk het verminderen van het gebruik van gezuiverd water als dat niet nodig is, zoals het sproeien van de tuin bij langdurige droogte. Daarom werd najaar 2022 door de gemeente Best dan ook een actie georganiseerd waarbij men korting kreeg op de aanschaf van een regenton. Een groot succes: er werden 796 regentonnen aangeschaft, waarmee Best in een keer kampioen van Nederland werd!
De presentatie vind je hier
Aan de hand van de klimaatatlas liet Leo Robben zien waar in Best in geval van hevige regen de straten tijdelijk blank zullen staan en waar juist niet. (Hoge Akker heet niet voor niets Hoge Akker…). Als we kijken naar warme zomerse dagen dan is het centrum van Best een minder goede plek om te zijn, met uitzondering van de Koetshuistuin en het evenementen terrein. Door verharding (bestrating/bebouwing) in combinatie met weinig groen wordt warmte vast gehouden. Als gevolg van klimaatverandering zullen er in 2050 steeds meer warme dagen en ook meer warme nachten zijn.
Kijk ook eens naar dit fictief Brabants Journaal in 2050:
Wilco van den Berg vertelde dat de gemeente nauwgezet bijhoudt hoeveel gemeentelijk groen er verdwijnt en hoeveel erbij komt: op dit moment is de balans positief, maar de komende twee jaar verdwijnen er veel vierkante meters groen, onder andere door de aanleg van de snelfietsroute Den Bosch – Eindhoven in de groenstrook van de Oude Rijksweg. Maar het is de bedoeling dat dit elders in de gemeente weer gecompenseerd wordt, zoals in de Beatrixlaan waar de groenstrook flink verbreed wordt.
Hoewel het erg belangrijk is dat er vanwege klimaatverandering meer bomen geplant worden die voor schaduw kunnen zorgen moeten we ook bedacht zijn op het zgn. canyon effect: wanneer bomen dicht op elkaar geplant zijn en boven de weg elkaar bijna raken (als een tunnel) blijven uitlaatgassen hangen en raken de bomen in problemen doordat ze samen meer water nodig hebben dan beschikbaar is, met als gevolg bladval midden in de zomer en dus minder schaduw...
Om wateroverlast door stortbuien te verminderen zet de overheid in op het langer vasthouden van regenwater zonder wateroverlast voor de inwoners te veroorzaken. De overheid moedigt burgers aan dit ook te doen om beter voorbereid te zijn op klimaatverandering. Dat kan onder andere door het aantal stenen in een tuin te verminderen, zodat het water rustig de grond in kan zakken. De gemeente Best doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands kampioenschap tegelwippen: wie een tegel inlevert, krijgt een plantje cadeau
Hierna presenteerde Cor van Esch uitdagende ideeën om de tuin klimaatbestendiger te maken: haal stoeptegels weg zonder dat je onmiddellijk ook het zand eronder weg moet halen (de zandbijen, spoorbloem en vetplanten profiteren ervan) of leg in de achtertuin een wadi aan om overtollig regenwater tijdelijk op te vangen. Als je stenen in de tuin weghaalt, kun je meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen maar je kunt ook een stapelmuurtje maken waar zich vanzelf allerlei planten en insecten zullen vestigen. Als je nieuwe planten koopt, ga dan voor inheems, zonder dubbele bloemen en liefst biologisch gekweekt. Droogtebestendige planten zijn onder andere hei, sedum, St. Janskruid, eventueel goudsbloem, leeuwenbek, lathyrus. Je kunt ook je grasveld (dat in een hete zomer alleen maar bruiner wordt) vervangen door sedum, want dat zijn planten waar je op kunt lopen zonder schade te veroorzaken.
23-02-2023 | Avondje lucht-lucht warmtepompen
Na de voorlichting over warmtepompen van januari, was deze avond speciaal gericht op een specifiek soort warmtepomp; de lucht-lucht warmtepomp.
Meer dan 50 inwoners van Best kwamen naar de Lidwina kerk om de voordracht van Gerrit Muller bij te wonen.
De lucht-lucht warmtepomp is in principe een air-conditioner, zoals we die kennen uit warme landen, maar dan omgekeerd.
In plaats van koude lucht van buiten naar binnen, geeft deze warmtepomp warmte in de binnenruimte af.
Meer informatie over dit onderwerp in het persbericht.
De presentatie van deze avond vind je hier .
26-01-2023 | Avondje Duurzaam Warmtepompen
We krijgen nog steeds veel vragen over energie besparen en duurzaam verwarmen.
Door de energiecrisis en de stijgende prijzen is de belangstelling voor alternatieve warmtebronnen hoog.
Deze avond was geheel gewijd aan de meest gebruikte wamtepompen en ook besteden we tijd aan ervaringen van bewoners die al langer een warmtepomp gebruiken.
Avondje gemist? download hier de presentatie
24-11-2022 | Avondje Duurzaam: Thema water en klimaatverandering in de tuin
Donderdag 24 november organiseerde de werkgroep Water van Best Duurzaam, in samenwerking met de Protestantse kerk Best, Oirschot en de Beerzen en waterschap de Dommel, een informatie-avond over hoe inwoners van Best verstandiger om kunnen gaan met water
De belangstelling was groot, ruim 60 mensen waren aanwezig bij de presentatie van Marije van Schelven, planadviseur van Waterschap de Dommel.
Wil je haar presentatie nog eens nalezen? Klik hier
Naar verwachting zullen in de toekomst de winters zachter en natter worden en de zomers heter en droger maar als het dan wel een keer regent, zullen het echte plensbuien zijn.
Dat betekent een grotere kans op wateroverlast omdat het riool zoveel water niet tegelijk kan afvoeren. Het wordt dus belangrijk om regenwater zoveel mogelijk vast te houden – een mooi voorbeeld daarvan is de wadi die recent is aangelegd bij de kerk: de regenpijpen zijn doorgezaagd en via irrigatiebuizen wordt het water nu naar een verlaagd deel van het grasveld gestuurd. Daar zakt het langzaam de bodem in, naar het grondwater, maar zorgt tegelijkertijd dat het grasveld minder gesproeid hoeft te worden. Ook elders in Best zijn wadi’s te vinden, o.a. in Heuveleind en Dijkstraten.
De tendens om voor- en achtertuin volledig met steen te bedekken is wel een groot probleem: de regen stroomt rechtstreeks het riool in en in droge periodes moet er veel leidingwater gesproeid worden – dat kost niet veel, maar regenwater kost helemaal niets. Bij zo’n enorme plensbui is de kans erg groot dat de riolering het niet aankan en de putten op straat overstromen – dat betekent dat rioolwater door uw straat stroomt, ook al ziet het er niet vies uit!
Bovendien gaat al dat water dan naar de rioolzuivering waar het met veel kosten wordt schoongemaakt, terwijl het zelf schoon is en zonder problemen naar het grondwater zou kunnen uitzakken. Wist u trouwens dat regenwater niet alleen ideaal is om uw planten water te geven, maar ook om ramen mee te zemen? Er zit nl. geen kalk in!
Op allerlei manieren kan regenwater in de tuin worden vastgehouden: tegels verwijderen (er is zelfs een kampioenschap tegelwippen in Nederland), een heg planten, een groen dak, moeras of regenvijver aanleggen of een regenton te plaatsen.
Als aanmoediging biedt de gemeente Best vanaf 28 november kortingsbonnen aan om bij plaatselijke ondernemers met 60 euro korting een regenton aan te schaffen.
Brabant Water zorgde dat alle aanwezigen een douchetimer ontvingen, om ook in huis bewuster om te gaan met water.
Duurzaam Avondje 27 oktober 2022 | Schone lucht en gezondheid in Best
Donderdag 27 oktober organiseerden Best Duurzaam en de gemeente Best onder grote belangstelling een informatie-avond over schone lucht en de invloed daarvan op gezondheid in Best.
De meeste mensen beseffen wel dat roken en een open haard slecht zijn voor mensen met longproblemen, maar inmiddels is wel duidelijk dat iedereen negatieve gevolgen ondervindt van slechte lucht: het staat gelijk aan 5 sigaretten per dag roken – en dus een extra risico op hart- en vaatziekten, benauwdheid en astma, met name voor kinderen en ouderen.
In 2019 waren de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in Best resp. landbouw (voor fijnstof), houtstook/industrie en wegverkeer (voor kleinere, nog slechtere deeltjes) en wegverkeer (voor stikstof, logisch met 2 snelwegen rond het dorp).
Om erachter te komen hoe slecht de luchtkwaliteit elke dag is, heeft Best Duurzaam de afgelopen jaren 50 fijnstofmeters gebouwd en geplaatst.
Dat geeft inderdaad een redelijk goed beeld: bij de brand in september bij Scouting was precies te zien hoe de rook over Best heen trok, en wanneer de buurman zijn kachel of open haard aansteekt is dat duidelijk te zien. Maar ook wokken, zelfs op inductie, levert schadelijke stoffen op, dus de afzuigkap moet altijd aan.
De GGD waarschuwt trouwens nadrukkelijk voor oude kwikthermometers en barometers: doe die zo snel mogelijk weg, want bij breuk is de vrijkomende kwik enorm gevaarlijk!
Er zijn al een aantal verbeteringen doorgevoerd de afgelopen jaren: de A2 is verdiept aangelegd, verschillende instanties meten constant de luchtkwaliteit (RIVM, GGD en Best Duurzaam) en er zijn projecten ontwikkeld voor basisscholen. De regionale gemeenten hebben een uitvoeringsprogramma opgesteld met streefdoelen, onder andere het terugbrengen van hout stook.
Tijdens de discussie kwamen talloze korte- en langere termijn voornemens ter sprake, altijd een klein raampje open in de woonkamer, zelf binnen en buiten fijnstofmeters plaatsen, bij verjaardagen een groene plant geven met de uitleg dat die een klein beetje de lucht zuivert, geen kaarsen of waxinelichtjes aan.
Er kwam ook een duidelijke boodschap voor de gemeente: regel binnen een jaar een verbod op hout stoken indien stookwijzer.nu van het RIVM code oranje of rood aangeeft en een verbod op vuurwerk.
De ruim 50 aanwezigen vonden het een zeer interessante en vooral inspirerende avond.
De presentaties vind je hieronder:
Linda Blous (GGD): link
Peter van Heerebeek: link
Resultaten groepsdiscussies: link
Vragen en resultaten Mentimeter: link link
Online bijeenkomst Best Aardgasvrij
Wijk voor wijk van het aardgas af
Elke gemeente in Nederland denkt momenteel na hoe we op slimme wijze woningen duurzaam kunnen verwarmen zonder aardgas.
In de Transitievisie Warmte (TVW) staat beschreven hoe en wanneer elke wijk in de gemeente geleidelijk van het aardgas afgaat.
Deze transitie is een samenspel van bewoners, gemeenten, netbeheerders, lokale initiatieven en het bedrijfsleven.
Informatieavond over de Transitievisie Warmte
Wilt u weten wat de plannen voor uw wijk zijn? Tijdens een informatieavond op 20 september gaven de gemeente en Regionaal Energieloket uitleg over de Transitievisie Warmte. Hierin werd gesproken over de inhoud en over wat u nu al met uw woning kunt doen.
Liever niet via de computer, tablet of telefoon?
U kunt de video van de bijeenkomst ook terugkijken op locatie bij Bestwijzer (Zonnewende 173, Best). U bent van harte welkom op dinsdag 27 september van 15.00 tot 17.00 uur. Bel met de gemeente via 14 0499 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om uzelf aan te melden.
Duurzaam avondje 22 september | Energieopslag in een basaltbatterij
Over het steengoede idee van Bestenaar Cees van Nimwegen
Hoe verwarmen we onze huizen in de toekomst? Groene stroom en energie hebben we straks in overvloed, maar hoe slaan we het op? De ‘simpele’ basalt-batterij van uitvinder Cees van Nimwegen kan zorgen voor een doorbraak. Met basalt, metaal en steenwol als hoofdingrediënten bouwde hij een zeer doeltreffende superbatterij.
Op 22 september komt Cees vertellen over zijn idee en de actuele stand van zaken rondom zijn uitvinding.
Warmtenetten, warmtepompen en waterstof: er wordt op dit moment van alles uit de kast getrokken om onze huizen in de toekomst van warmte te voorzien. Dat doen we nu nog grotendeels met gas, maar uiteindelijk zullen we, vanwege de dichtgedraaide Groningse gaskraan, van deze jarenlange verslaving moeten afkicken.
Inmiddels zijn er duurzame energiebronnen om een deel van die behoefte op te vangen; denk aan groene stroom uit zonne- en windenergie die warmtepompen aandrijven. Maar de bottleneck in de energietransitie is opslag: hoe zorgen we ervoor dat we al die duurzame energie opslaan, kunnen hergebruiken en vooral niet verspillen?
Cees van Nimwegen werkte jarenlang bij Philips en begon daarna zijn eigen bedrijf. Toen hij dat verkocht, was er na zijn pensioen voldoende tijd over. De energietransitie ging hem al langer aan het hart, zegt hij. ‘Ik bleef de hele tijd maar denken: hoe kun je die energie nou opslaan? Want daar gaat het natuurlijk om.’ Alles valt en staat volgens hem met warmte.
Proefopstelling
Om de performance van de opslagmethode te onderbouwen is er bij De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode (Meierijstad) inmiddels een proefopstelling gebouwd voor opslag van 10.000 kWh duurzaam opgewekte elektrische energie, in de vorm van warmte.
De energie van 50 PV zonnepanelen wordt in de zomer opgeslagen en zal gedurende de winter de verwarming verzorgen van de evenementenhal.
23 juni: Avondje Duurzaam | De Hocosto oplossing voor warmtenetten; ervaringen in Nagele en Vlieland
Dit was een informatie avondje voor fijnproevers!
Een klein select gezelschap luisterde geïnteresseerd naar de presentatie van Gerda Geerts in de Aula van het Heerbeeck College over het opslaan van warmte in waterbekkens.
Het is een verrassend eenvoudige oplossing om langdurig warmte op te slaan: graaf een grote kuil, laat deze vollopen met water en warm dat gedurende de zomer met behulp van zonnecollectoren op. Vrijwel de hele winter kan de buffer als die maar groot genoeg is een of meerdere woningen of een bedrijf van warmte voorzien.
Seasonal Thermal Energy Storage (STES) noemt Hocosto-mede oprichter Gerda Geerts deze oplossing. Misschien is deze techniek ook in Best geschikt om toe te passen?
De presentatie van Gerda vind je hier: Link
Er volgde een levendige discussie en het was duidelijk dat de deelnemers meer dan gemiddeld geïnteresseerd en geïnformeerd waren over dit onderwerp.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Stel ze aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leren van ervaringen elders
Her en der in Nederland lopen pilotprojecten ‘aardgasvrije wijken’. De hierboven omschreven techniek is inmiddels op verscheidene locaties geïnstalleerd, o.a. in de Pilot Aardgasvrije wijken in Nagele. In Best kunnen we leren van de ervaringen elders.
Speciaal aanbevolen voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) van appartementencomplexen in Best
De Hocosto oplossing is zeker interessant voor appartementencomplexen. Door de compacte bebouwing kan de opgeslagen warmte relatief efficiënt aangewend worden. Dit is in het bijzonder interessant voor VVE’s
Ook is deze techniek toegepast in z.g. hofjes; een cluster van woningen rondom een centraal grasveld.
Lees hieronder een artikel over ervaringen elders.
Inmiddels is het systeem op verscheidene locaties geïnstalleerd, waaronder in het kader van de Pilot Aardgasvrije wijken in Nagele
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/02/opluchting-bij-inwoners-van-nagele-over-energietransitie-geen-windmolens-maar-een-warmwaterbassin-a4053360
Duurzaam avondje 21 april |
Welke invloed heb jij als consument op een duurzamere wereld?
Bijna elke dag is het klimaat en de huidige klimaatverandering in het nieuws. Moeten we wachten op de overheid of op onze gemeente? Of kunnen we zelf ook al iets doen? En zo ja, hoe ver rijkt de invloed van ons als consument? En waarmee dan te beginnen? Gerrit Muller verkent tijdens een interactieve sessie de mogelijkheden om je persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Uiteraard proberen we de impact zo groot mogelijk te maken; mogelijk met concrete vervolgplannen hier in Best. Uiteraard delen we na afloop de slimme tips in onze nieuwsbrief. Heeft u creatieve ideeën? Doe dan mee aan deze brainstorm.
De keuzes die je maakt voor je huis, vervoer, kleding en voeding hebben impact op je CO2-uitstoot. Volgens Milieu Centraal veroorzaakt een gemiddeld huishouden van 2 personen 20 duizend Kg aan CO2 uitstoot per jaar. Eén derde is voor kleding en spullen, een vijfde is eten en drinken en ook een vijfde voor transport en voor verwarming en elektriciteit. Maar wie leeft er nu als gemiddeld huishouden? Hoe kun je jouw CO2 bijdrage verminderen?
Het verschil maken kan elke dag
Gerrit Mullier organiseert een actieve sessie waarbij we in kleine groepjes uitpluizen waar wij zelf onze uitstoot veroorzaken en ook eenvoudig kunnen terugbrengen.
Zijn presentatie vind je hier
Duurzaam Avondje 24 maart 2022 | Warmtepompen
De grote zaal van het Tejaterke was al bijna te klein voor de enorme opkomst afgelopen donderdag 24 maart voor de uitleg over warmtepompen.
Meer dan 150 belangstellenden kwamen naar ons "Avondje Duurzaam" en konden vragen stellen aan onze duurzaamheids-adviseurs.
De presentatie van deze avond kan je vinden via deze link: Presentatie
Duurzaam avondje 28 september 2020 | Energietransitie: illusie of kans?
Paneldiscussie met experts uit Best en regio
Bekijk de volledige presentatie en de daaropvolgende panel-discussie via de onderstaande opnames:
Maarten van Andel: ‘Bewoners spelen de hoofdrol’
Het recente rapport van de IPCC liet weinig aan de verbeelding over: we moeten wereldwijd verduurzamen en echt concrete stappen gaan zetten.
Hoe krijgen we de CO2-uitstoot naar beneden? Welke ideeën zijn er voor een groenere toekomst en een leefbare planeet?
Dit vraagstuk is complex en een van de grootste intellectuele uitdagingen van onze tijd.
Wereldwijd houden veel experts zich met bovenstaande kwestie bezig, ook experts uit Best en regio hebben ideeën. Maarten van Andel, David Smeulders, Gerrit Muller en Rik Dijkhoff gaan op 28 september met elkaar in gesprek en wisselen ideeën uit. Ook u kunt meepraten, meedenken én vragen stellen!
Maarten van Andel: ‘Bewoners spelen de hoofdrol’.
‘Bewoners spelen een hoofdrol bij het oplossen van het klimaatprobleem.’ Dat stelt Maarten van Andel, directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen, in zijn nieuwste boek ‘De Groene Kans’. We overschatten de mogelijkheden van duurzame energie-opties zoals zon en wind. De Groene Kans beschrijft wat we wél kunnen doen om effectief te zijn in het klimaatbeleid. ‘De energietransitie gaat niet om technologie en infrastructuur, maar om bewustwording en ander gedrag van alle bewoners’, stelt Bestenaar Van Andel.
David Smeulders: ‘Is ‘van het gas af’ de eerste stap?’
David Smeulders, professor Energy Technology TU/e, uit Nuenen heeft uitgesproken ideeën! Hij stelt vraagtekens bij sommige maatregelen die voortkomen uit het klimaatakkoord. Is bijvoorbeeld de goedbekkende slogan ‘’Nederland moet van gas af” wel een effectieve manier om zo min mogelijk CO2 uit te stoten en toch in een woning te wonen? Volgens dr. David Smeulders is de roep om gehaast van het gas af te gaan "volslagen hysterisch". ‘Er drie criteria waar klimaatmaatregelen aan moeten voldoen: ze moeten CO2-uitstoot naar beneden brengen;
ze moeten betaalbaar zijn en ze moeten technisch mogelijk zijn.’ Volgens Smeulders voldoet het koste wat het kost stoppen met gas niet aan deze criteria.
Gerrit Muller: ‘Er is geen tijd te verliezen, resultaatgerichte actie is dringend gewenst’.
Gerrit Muller, Professor Systems Engineering University of South-Eastern Norway: ‘De energietransitie is een complexe systeemverandering waar heel veel disciplines bij betrokken zijn. Systems engineering houdt zich bezig met dit soort omvangrijke veranderingen. Welke oplossingen zijn mogelijk? En wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn? En hoe kunnen we samen een doelgerichte aanpak formuleren om tot de gewenste verandering te komen? Hoe zorgen we voor voldoende voortgang en een verantwoord tijdspad? ‘De IPCC rapportages zijn klip en klaar: er is geen tijd te verliezen, actie is gewenst!’, aldus Bestenaar Gerrit Muller.
Rik Dijkhoff: ‘Om de doelen van Parijs te halen, moet het tempo echt omhoog’.
Rik Dijkhoff, wethouder Duurzaamheid gemeente Best, is op lokaal niveau verantwoordelijk voor de energie transitie. ‘Het Klimaatakkoord is een pakket van maatregelen en afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ongeveer te halveren ten opzichte van 1990. Iedereen die betrokken is bij dit klimaatakkoord, is het over één ding eens: het tempo moet omhoog om de doelen van Parijs te halen.’