Lokaal heeft het helemaal, juist in de winter!

‘Natuurlijk Bewust’ staat voor lekker, gezond en duurzaam eten … wie wil dat nu niet.

Heerlijke, verse, lokale groenten van het seizoen, dat kan zelfs ook zonder vlees!

Mee eens?  Toch is het een uitdaging om te blijven variëren met wintergroenten, denk maar aan de diverse koolsoorten. Kolen zijn van belang voor tuinders : ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er in de winter nog iets op het land staat en de grond niet weg kan waaien, vochtig blijft en er minder onkruid kan groeien.

 

Maar hoe maak je die winterkolen nu lekker klaar; is er een leuke variatie op winterstamppot? Daar kunnen we wel wat frisse ideeën bij gebruiken! Er zijn in Best vast en zeker kooktalenten die op dit gebied ervaring hebben: als we die ervaringen uitwisselen, raken we samen geïnspireerd!

Daarom deze Challenge van Natuurlijk Bewust : aan de slag met witte kool, groene/savooie kool en boerenkool.

Dit jaar duiken we allemaal onze eigen keuken in en gaan zelf aan de slag met deze populaire koolsoorten. Je meest geslaagde experiment of het succesnummer dat je al jaren maakt … alles mag, zolang het past in de Natuurlijk Bewuste keuken.

Schrijf je recept op en stuur het in om mee te doen aan deze winter challenge.

Tips en spelregels:

  • - Een lokale wintergroente speelt de hoofdrol: witte kool, groene/savooie  kool of boerenkool,
  • - hoe eenvoudiger je recept, hoe beter; zullen we afspreken maximaal 10 ingrediënten?
  • - denk ook aan maaltijdsoepen, ovenschotels, recepten in de volle breedte,
  • - gebruik geen vlees of vis,
  • - test je recept uit bij kinderen, als die het lusten, levert dat extra punten op,
  • - inzenden voor 1 januari naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De recepten kunnen worden gedeeld op de website/facebookpagina van Best Duurzaam en met de gebruikers van een groente abonnement van de Tuin van Best

Een vakkundige jury onder leiding van WJ Tilborghs (docent SVO) gaat de inzendingen beoordelen. De winnaars worden medio januari 2021 bekend gemaakt.

Er zijn culinaire prijzen te winnen zoals een proefabonnement bij de Tuin van Best voor 8 weken, een kookcursus Natuurlijk Bewust bij SVO (oktober 2021) of het kookboek Plenty van Ottolenghi.

Een cursus, waarbij we samen bij de SVO, aan de slag gaan met deze klassiekers staat voor volgend jaar gepland.

Doe je best, veel inspiratie én vooral heel veel plezier!

De challenge Natuurlijk Bewust wordt georganiseerd door Best Duurzaam in samenwerking met SVO vakopleiding food, De Tuin van Best en IVN Best