logo-best-duurzaam

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt met een 'warmtewisselaar' en een compressor warmte uit een natuurlijke bron (bijvoorbeeld buitenlucht, bodem of grondwater) en geeft deze af op een hogere temperatuur. Deze afgifte kan gebeuren aan water (voor vloerverwarming, radiatoren en tapwater) of aan lucht voor een luchtverwarmingsinstallatie.

Het grote voordeel hierbij is dat een warmtepomp warmte opwekt door verplaatsing van energie en niet door verbranding. Een warmtepomp heeft ongeveer 25% van de energie nodig voor verwarming van je huis ten opzichte van een cv-ketel. Er zijn verschillende systemen met verschillende rendementen.

Het warmtetransport gebeurt via een vloeistof/gas en aangezien deze techniek eerst werd gebruikt voor koel toepassingen zoals een diepvriezer of koelkast wordt dit meestal aangeduid als koelmiddel. Bovendien kan een warmtepomp met behulp van een omkeerventiel ook warmte afvoeren en dus gebruikt worden als een airconditioning unit. In dit geval spreekt men van actief koelen. Een warmtepomp gebruikt

  • energie uit buitenlucht of
  • bodem
  • plus elektrische energie

om het apparaat te laten functioneren en is daarmee een duurzaam alternatief voor een gas, olie of hout gestookte verwarmingsketel. Sommige warmtepompen kunnen de gasketel volledig vervangen, andere werken samen met een (bestaande) hr-ketel,die bijspringt op extra koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper.

De warmtepomp kan gebruikt worden voor de normale verwarming, verwarmen van sanitair tapwater voor douche, bad en keukengebruik maar bovendien voor koelen van de woning, actief (met gebruik van de compressor) of passief (zonder gebruik van de compressor). Met de voortgaande verbetering van de huisisolatie lijkt de noodzaak tot koelen een grotere rol te gaan spelen bij de keuze voor de huisinstallatie.

Afbeeldingsresultaat voor warmtepomp

 

Tags: warmtepomp