logo-best-duurzaam

Duurzaamheid start met inzicht

Start nu met het vergroten van uw kennis en verhoog uw inzicht.

 1. Wat verbruikt u?
  Een gemiddeld gezin verbruikt 3400 kWh aan elektriciteit (tegen € 0,20 per kWh) en 1800 kuub gas (tegen € 0,62 per m3). En u?
 2. Wat kost het u?
  Een gemiddeld gezin geeft € 165,- per maand uit aan gas en elektriciteit. En u?
 3. Wat kunt u besparen en opwekken?
  Het is mogelijk om uw huis (bijna) naar nul op de meter te brengen door iedere duurzame investering in uw huis te compenseren met een lagere energierekening.

Hoe? Meer inzicht?

Warmtepompen in de woningbouw

In nieuwbouwwoningen is het gebruik van een warmtepomp populair. Dat is niet voor niets. Een warmtepomp is een bewezen en kosteneffectieve techniek om een EPC van 0,6 en zelfs lager te realiseren. De combinatie met zonne-energie of andere duurzame energiebronnen maakt CO2-neutrale bouw mogelijk.

In dit artikel leest u alles over de 'do's en don'ts' van warmtepompen voor ontwikkelaars. 

Via https://www.milieucentraal.nl/duurzame-warmte/technieken-duurzame-warmte leest u hoe u op verschillende manieren duurzame warmte kunt opwekken: met een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Van elke techniek wordt kort uitgelegd hoe het werkt en wat het kost en oplevert.

Wij wensen u veel leesplezier en wijsheid toe!

 

Best Duurzaam kan u helpen bij het verduurzamen van uw woning

Nieuwbouw: Om uw nieuwe woning duurzaam te bouwen zodat deze ook toekomst bestendig zal zijn is het zaak om vroegtijdig na te denken over de diverse aspecten en mogelijke oplossingen. Dit dient al in de schets fase van de woning te geschieden om optimaal in te kunnen springen op de eisen van een duurzame woning waarbij Energie neutraliteit een minimale randvoorwaarde is. Dit betekent naast forse maatregelen om het energieverbruik voor verwarming, warm water en ventilatie zo laag mogelijk te krijgen ook dat maatregelen genomen moeten worden om dat verbruik te compenseren met eigen opwekking van eenzelfde hoeveelheid energie. Tevens kan daarbij worden bekeken hoe Nul-Op de-Meter gerealiseerd kan worden (compensatie van het totale energieverbruik, dus inclusief verlichting, wassen, drogen etc.) en wat de implicaties daarvan zullen zijn.

Verbouwing: Bij een bestaande woning zijn de mogelijkheden van verduurzamen uiteraard beperkter dan in het geval van nieuwbouw.  De mogelijkheden hiervoor worden in hoge mate bepaald door het bouwjaar en de eventueel reeds aangebrachte maatregelen. Om een goede indruk van deze mogelijkheden te krijgen is het noodzakelijk om per woning een advies op maat aan te leveren en hiervoor dient het Duurzaam Woon Advies (DWA).  Hierbij wordt tijdens een huisbezoek de bestaande situatie in kaart gebracht, wordt besproken wat uw wensen zijn en de mogelijkheden en wordt uiteindelijk een advies uitgebracht waarmee u vervolgstappen kunt voorbereiden of gaan nemen. Een DWA is gratis voor aangesloten leden en omvat naast het energieverbruik suggesties om het verbruik te reduceren, inclusief maatregelen om de isolatieschil te verbeteren. Maar ook suggesties voor duurzame verlichting (LED), lage temperatuur verwarming / vloerverwarming en ‘all electric’ mogelijkheden (“van het gas af”) .

Apparatuur: Hierbij moet u voornamelijk denken aan vervanging van de apparatuur voor centrale verwarming, de warmwatervoorziening en de ventilatie in de woning. Dit doet zich met name voor indien u overweegt de bestaande installatie te vervangen en/of uit te breiden. Hierbij valt onder meer te denken aan hybride oplossingen (warmtepomp met kleine gasketel) naast ‘all electric’, maar ook duurzame ventilatie en huishoudelijke apparatuur.

Mocht u met een probleem op het gebied van duurzaamheid te maken hebben wat niet direct onder één van deze categorieën valt, aarzel dan niet om toch even contact op te nemen met Best Duurzaam. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Energie besparen

Als u uw verbruik weet, weet u ook wat u kunt besparen. Een greep uit de opties:

1. Elektrisch

 • Zuinige apparaten, grootverbruikers en sluipverbruikers aanpakken
 • Verlichting: spaarlampen en LED
 • Uw gedrag aanpassen

2. Gas

 • Beter isoleren (en ventileren!) dak, spouw, vloer, tussenmuren, kruipruimte
 • Kierafdichting
 • Isolerend glas
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Uw gedrag aanpassen (zoals korter douchen)

Maar waar begint u? Welke maatregel is het meest zinvol ?

Wij helpen u verder
In Best hebben inmiddels de nodige mensen van de werkgroep techniek zich gebogen over mogelijkheden. Zij helpen u graag verder.

 • Bezoek hen bij het Energieloket in de Bibliotheek (iedere eerste zaterdag van de maand, van 10 tot 12u)
 • Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Volg de cursus Energiebesparen (€ 10,- voor leden, anders  € 25,-)

Wim Hoogland laat zien wat de zon in beweging kan zetten

Wim heeft een aantal zaken voor u gefilmd:

Film 1 toont een op zonnecel draaiende helikopter. https://youtu.be/_AHa4IpZELU

Film 2 laat een zonnebloem zien, die het heen en weer krijgt van het signaal van de zon. https://youtu.be/c9qjULlVsL8

Film 3 laat een paneel zien dat zo groot is als een A4; dit paneel kan buiten worden geplaatst om hiermee bijvoorbeeld diverse proefjes te doen. https://youtu.be/JJXZL0ySlDk

Film 4 is een kleinere formaat dat op een zonnige dag getoond kan worden.https://youtu.be/yaNC4udPrgE

Film 5 toont een groot zonnepaneel. https://youtu.be/FgBDjn1b--s

Film 6 laat een schakelkast zien, met lampen met daarop een kWh meter, waarop de verschillen in vermogen kunnen worden afgelezen. https://youtu.be/SAYF09Ip7aw

Film 7 toont een kWh meter, die 'afleest'.https://youtu.be/4-z8Bhcch8I

LET OP: de films bevatten geen geluid.

 

 

Energiebattle - Zelf energie besparen is simpel

Kijk hier naar de ervaringen van onze eerdere deelnemers Annemarie, Rimbaud, Lisa en Marianne aan de Energy Battle van Best Duurzaam.

Laat je inspireren, ga zelf aan de slag om inzicht in je energieverbruik te krijgen en bepaald je doelstellingen.

Heb je vragen? Neem contact op met Best Duurzaam via het energieloket. Onze deskundige energieadviseurs helpen je graag.