5-4-2021 | Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Lees alles over subsidiemogelijkheden voor duurzame maatregelen, de zg. ISDE subsidie. Bart Hoekstra heeft een handige samenvatting gemaakt.

 

11-3-2021 | Filmjaarverslag Best Duurzaam 2020 verschenen 

Op de ALV van Best Duurzaam werd het filmjaarverslag 2020 gepresenteerd: vanwege Corona een zg. ZOOM editie waar enkele van de ruim 60 vrijwilligers van Best Duurzaam vertelden over de activiteiten in 2020.

De aanklikbare pdf vindt u op de homepage.

 

10-3-2021 : Lokale Energie Monitor 2020 verschenen

Hier Opgewekt monitort al zes jaar lang de lokale energie-initiatieven in Nederland. De Lokale Energie Monitor maakt ze zichtbaar en laat zien wat ze samen bereiken. De Monitor geeft zicht op het aantal energiecoöperaties, hun projecten en activiteiten. En hoe ze in onderlinge samenwerking met elkaar een stevige maatschappelijke beweging vormen.Lokaal actief, met landelijke impact. 

Hieronder de link naar de complete rapportage

https://www.hieropgewekt.nl/uploads/inline/Lokale%20Energie%20Monitor%202020_DEF_lr_16-02.pdf

 

1-3-2021 | Hobbykok in het zonnetje gezet bij De Tuin van Best:

Afgelopen zaterdag werd aan Kristie van Os in De Tuin van Best de 1e prijs overhandigd.

Zij had die gewonnen met haar lekkere en inventieve recepten met savooie kool. 

Wil je deze recepten zelf proberen? Klik hier

Meer hierover:

 

1-3-2021 | Avondje Energie over warmtepompen.

Op 25 februari hielden we een voorlichtingsavond over Warmtepompen.

Alle informatie over deze info-avond vind je hier:

 

8-2-2021 | Komt Hier een Laadpaal?

De gemeente Best vraagt bewoners om mee te denken over waar laadpalen moeten komen.

Klik hier voor meer info:

 

8-2-2021 | Duurzame avondjes van Best Duurzaam starten weer

Bijeenkomst donderdag 25 februari 20.00 over Warmtepompen via Zoom. Meer info klik hier werking warmtepomp

 

6-2-2021 | Doe mee aan de 50 graden test

Is jouw huis al klaar voor de nieuwe warmte? Ervaar het zelf door mee te doen met de 50-gradentest. Nu het buiten kouder wordt, ervaar je hoe comfortabel je huis is, als je op een lage temperatuur verwarmt. Je bespaart ook meteen op je gasverbruik als je de cv-watertemperatuur op 50 graden zet.
Weten hoe je dat doet?
Vragen stel je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

1-2-2021 | Dossier Schone lucht op website Best Duurzaam

Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit in Nederland. Is de luchtkwaliteit nu goed of slecht?

Is het beter of slechter dan vroeger en hoe is de luchtkwaliteit ten opzichte van andere landen? Lees alles hierover in het dossier Schone lucht.

 

20-1-2021 | Gewijzigde statuten Best Duurzaam op de website beschikbaar

Op de pagina over ons, vindt u de gewijzigde statuten van Best Duurzaam https://bestduurzaam.nl/over-ons

 

15-1-2021 | Kosten verwijderen gasaansluiting tijdelijk verleden tijd per 1 maart 2021

Minister Wiebes stuurt een brief over de kosten die verband houden met het beindigen van de gasaansluiting

Het laten verwijderen van de gasaansluiting in een woning wordt tijdelijk (uiterlijk 1 maart 2021) gratis, heeft minister Eric Wiebes besloten, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Afsluitboete Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wil worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van € 700 tot € 800. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.

Schrappen afsluitboete = tijdelijke regeling Minister Wiebes benadrukt dat het om een tijdelijke regeling gaat die uiterlijk 1 maart 2021 in gaat. “Bij het opstellen van de nieuwe Energiewet en daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen zal met het oog op de energietransitie opnieuw worden gekeken naar de verdeling van kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.”

 

1-1-2021 | Algemene leden vergadering Best Duurzaam op 11 maart aanstaande

Iedereen die lid is van Best Duurzaam mag deelnemen aan de Algemene Leden Vergadering. Leden mogen meepraten en meestemmen over het wel en wee van de coöperatieve vereniging. Het is een unieke kans om Best Duurzaam en vele vrijwilligers die zich inzetten te leren kennen. Wie weet vind je er inspiratie om je (nog) meer in te zetten voor een Duurzaam Best!

Aanmelden kan hier: https://www.bestduurzaam.nl/evenementen/evenement/527-algemene-leden-vergadering-best-duurzaam

 

11-12-2020 | Verwijdering gasaansluiting binnenkort volledig vergoed Afsluiten gasaansluiting

Advies: wacht met afsluiten, vanaf maart geen kosten voor de eindgebruiker!

De kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten worden binnenkort (tijdelijk) volledig vergoed. Dat heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 18-11-2020 in een brief laten weten.

Meer info:

https://www.enexis.nl/over-ons/wie-zijn-we/over-ons/nieuws/verwijdering-gasaansluiting-binnenkort-volledig-vergoed

 

11-12-2020 | Let op: vanaf 1 januari 2021 verandert het energielabel voor woningen en bedrijfspandenEnergielabel woningen

Tot 1 januari 2021 geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een woningeigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand, waarna de Rijksoverheid het label vaststelt. Kosten gemiddeld € 10.  Aanvragen via www. www.energielabelvoorwoningen.nl

 

Een nieuw meer uitgebreid energielabel vervangt vanaf 1 januari 2021 het vereenvoudigd energielabel (VEL). Verwachte kosten € 250,= 

Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt bij u langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning.

VEL blijft geldig

Heeft u al een geregistreerd VEL? Dit blijft gewoon 10 jaar geldig.

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-na-1-januari-2021-een-energielabel-voor-mijn-woning-of-utiliteitsgebouw

 

 

23 november 2020 | Kindercentrum de Kiezel scoort met challegeKindcentrum de Kiezel poster 2020

De leerlingen uit groep 7 & 8 van Basisschool de Kiezel hebben aan een half woord genoeg en zijn in staat om grote ambities te vertalen in concrete tips. Leerkracht Marie-Josee: 'Best Duurzaam heeft een challenge rondom duurzaamheid uitgeschreven en ik heb de kinderen erover verteld. Daarna ging alles erg snel. Met het programma Canva maakten de leerlingen vliegensvlug posters met daarop praktische tips waarmee iedereen meteen aan de slag kan."
 

https://wilmavervoort.nl/best-duurzaam-challenged-basisscholen-in-best/

https://pubblestorage.blob.core.windows.net/d9c7ad83/paper/29c001b8/files/page/5.jpg

 

 

18 – 20 november 2020 | Landelijk Evenement Hier Opgewekt (EHO)

Jan Willem, Paul, Ger, Jan en Arjan nemen deel aan het online landelijk evenement Hier opgewekt.

Thema dit jaar:Evenement Hier opgewekt 'Burgerkracht' – het thema van EHO 2020

Met de toewijding van burgers houden we de energietransitie op gang. Zorgen we dat 50% van de wind- en zonneparken op land écht in handen komt van buurtbewoners. Laten we de stem van de mensen horen in de Regionale Energiestrategieën en de wijkaanpak voor aardgasvrije woningen. Op naar een duurzame en betaalbare toekomst voor iedereen in Nederland. Leve de burgerkracht. ❤

 

10 november 2020 | Vacature bestuurslid Best Duurzaam, met aandachtsgebied HRM

Best Duurzaam is in de gelukkige omstandigheid dat nieuwe vrijwilligers zich spontaan aanmelden en dat doorgaans enthousiast gereageerd wordt op vacatures. Toch is het bestuur van mening dat in de vacatureprofessionaliseringsslag die Best Duurzaam wil maken, meer aandacht voor een zorgvuldige begeleiding in het ‘vacature-proces’ en het ‘on boarding’-proces gewenst is. Om deze processen zorgvuldiger te begeleiden, te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plaats komen te zitten en om te zorgen dat vrijwilligers en de organisatie kunnen groeien,  zijn we op zoek naar een bestuurslid, met aandachtsgebied HRM/ begeleiden vrijwilligers.

Kijk bij de knop vacatures voor meer info.

 

1 november 2020 | 3 groepen Heerbeeck leerlingen maken bedrijfsopdracht voor Best Duurzaam

Komende maanden gaan jongeren aan de slag met duurzame thema’s; begeleiding is in handen van docenten Heerbeeck en experts van Best Duurzaam.

 Heerbeeck College

- Opdracht 1 Gezonde snack: ontwikkel een nieuwe snack voor op het Heerbeeck…groen, gezond, duurzaam, en vooral heel erg lekker. 

Tijn, Floor, Danique, Isa en Nor gaan hiermee aan de slag (HIC Havo)

Wout, Marit, Kim, Milan en Sofie (Havo regulier) kozen ook deze opdracht

 

- Opdracht 2 Groenbaan Heivelden: Maak samen met de buurtvereniging Heivelden en de buurtbewoners een groen ontwerp voor de zone naast de busbaan in de Heivelden. Denk hierbij aan: insectenhotel, zwaluwenlijn, kruidenrijk grasland, blotevoetenpad. Kijk ook of je kunt aansluiten bij eventuele (natuur)wandelpaden/routes  die er nu al bestaan.

Yindee, Helmi en Anne (Havo regulier) zijn enthousiast over deze opdracht.