Zes stappen plan om minder aardgas te gebruiken.

Mileucentraal heeft een 6 stappenplan om je huis (nog) beter te isoleren en minder (of geen) gas meer te gebruiken.

Aardgasvrij in 6 stappen

1. Check de isolatie van je woning

2. Verbeter de isolatie van je huis

3. Check en verbeter je ventilatie

4. Check je radiatoren

5. Ga elektrisch koken

6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming

Lees hierover bij milieucentraal.nl

 

Aardgasvrij?

Duurzaam verwarmen betekent vooral: verwarmen met minder gas of stroom. Daarvoor moet je huis zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Daar heb je meteen voordeel van: je verbruikt namelijk veel minder gas. Bovendien kun je het ook makkelijk warm krijgen met een warmtepomp, warmtenet of groen gas.

Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Je hebt dus de tijd om je voor te bereiden. Gebruik die tijd goed: ga isoleren waar je kan, zorg voor betere ventilatie met minder tocht en laat alvast slim leidingen of stroomdraden trekken. Het stappenplan helpt je hierbij.

Let op: voor sommige woonwijken gaan gezamenlijke warmtenetten gebouwd worden.

Vraag de gemeente of de woningbouwvereniging naar deze plannen voor je zelf aan de slag gaat.

Op dit moment onderzoekt de gemeente Best welke duurzame keuzes er zijn. De opties kunnen per wijk of buurt anders zijn.

Daarvoor maakt de gemeente een plan, de Transitievisie Warmte. Eind 2021 moet de Transitievisie Warmte klaar zijn.

Kijk ook op onze site bij wat doet de overheid?

Daarin staat wat er in elke buurt mogelijk is, waar we het beste kunnen beginnen en waar nog veel energie bespaard kan worden.

Ze maken dit plan samen met partners in Best zoals woningcorporaties en Best Duurzaam.

Maar heeft u ook ideeën? Of vragen? Dan horen we die ook graag.

Binnenkort start de gemeente speciaal hiervoor een participatietraject.

Als onderdeel hiervan gaat een focusgroep aan de slag.

Als lid van de focusgroep kunt u uw ideeën inbrengen en denkt u mee over de (participatie)activiteiten die we dit jaar gaan uitvoeren.

U kunt zich hiervoor aanmelden op www.pleinbest.nl/aardgasvrij.

 

Voor degenen die overwegen om een warmtepomp aan te schaffen kan het interessant zijn om het Duurzaam avondje over Warmtepompen terug te kijken op Youtube

 

Los van elektriciteit?

Woningen en bedrijven die zijn uitgerust met zonnepaneel systemen kunnen in Nederland de opgewekte energie salderen.  De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je van het net afneemt. Dat is gunstig: je krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die je afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering wil dit vanaf 2023 veranderen (dit is nog een voorstel). Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf (Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh). De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Tevens is de verwachting dat de prijs voor energie de komende jaren gestaagd gaat stijgen onder andere als gevolg van de gasproblematiek maar ook vanwege de CO2 discussies. Er komt een dus tijd dat het voordeliger is om de opgewekte zonne-energie op te slaan en later te gebruiken. Een van de kleinschalige manieren om dat te doen is door middel van accu's. Het nadeel is dat het relatief duur is , een zeer beperkte levensduur heeft , geen milieuvriendelijke levenscyclus en een zeer beperkte capaciteit. En je zonnepanelen wekken in de winter te weinig stroom op om je accu opgeladen te houden!

Het wachten is op alternatieve opslagmogelijkheden zoals misschien met behulp van waterstof.

Daarom is de huidige salderingsregeling zo geweldig, zo lang je ergens in de loop van het jaar maar het totale verbruik weet op te wekken (’s zomers vooral) kun je via het net gewoon blijven afnemen ook op zonloze momenten.

Conclusie: Je kunt niet los van het elektriciteitsnetwerk en dat hoeft ook niet.

 

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!

 

Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 760 euro goedkoper.

Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. De prijzen verschillen echter fors per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes aan, voor actuele prijzen en een goede prijsvergelijking!

 

Wat als ik zelf geen zonnepanelen op mijn dak wil?

Afgelopen maand is de coöperatie Best – Energie van start gegaan met haar eerste project, een zonnedak van 352 panelen op het dak van agrarische bedrijf Ad Raaijmakers aan de Hagelaarweg 25 te Best. Best Energie is een coöperatie die voortgekomen is uit Best Duurzaam.

De zonnepanelen worden op een schuur-dak in het buitengebied van Best geïnstalleerd. Daarmee biedt dit project een unieke kans voor Bestenaren om te investeren in lokaal opgewekte zonne-energie en daarmee een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Best.

Dit zonnepark is aantrekkelijk voor iedereen die belangstelling heeft om bij te dragen aan een duurzame opwekking van energie maar geen zonnepanelen op het eigen dak wil of kan plaatsen.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Je woont in een appartement of huurwoning.
  • Het dak van je huis heeft een ongunstige ligging of je hebt veel schaduw op je dak.
  • Je huis heeft een monumentenstatus.
  • Zonnepanelen op je dak vind je lelijk.
  • Je hebt al zonnepanelen maar wilt graag een duurzame aanvullende energiebron.

Interessant? Lees verder op best-energie.nl/

 

Lagere energierekening

Jaarlijks produceren die 10 panelen 2.600 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel bijna 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Dit bedrag spaar je dus elk jaar uit: met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waar je niets voor hoeft te betalen! En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.