vegetarisch

Proeverij

Afgelopen maand was een drukke maar ook zeer inspirerende maand. We begonnen op 30 oktober met de proeverij Natuurlijk Bewust, die we samen met SVO en IVN organiseerden. Met 100 deelnemers helemaal uitverkocht!

 

De leerlingen van SVO hadden o.a. een aantal vegetarische gerechten gemaakt die door een vakjury beoordeeld werden. De winnaar was de ‘Hutspot met Vegetarische Gehakballetjes’, te vinden in het schap bij Ton Henst. Er waren diverse proeverijen waar de bezoekers kennis konden maken met diverse vegetarische recepten én ook zelf aan de slag konden. Een geweldige avond, met veel dank aan Annemarie Dekker en Hetty Otten en alle anderen voor de perfecte organisatie. Tip: zie hieronder het filmverslag en de recepten!

Op 2 november was er de Nationale Duurzame Huizenroute, met 9 open-huizen. Ine Meeuwis deed de opening en gaf aan hoe vanuit de Provinciale Staten over het belang van duurzaamheids-coöperaties gedacht wordt. Reinier ten Kate hield een strak verhaal over de duurzaamheidsmogelijkheden. Daarna konden deelnemers een negental woningen bezoeken, waar diverse duurzaamheidmaatregelen zijn doorgevoerd. Zelf ben ik ook bij een aantal woningen geweest en was onder de indruk van het enthousiasme en de kennis van de ‘verduurzamers’. Geweldig dat zij hun huis en kennis beschikbaar wilden stellen. Ook speciale dank voor Ton Lustenhouwer en weer Hetty Otten voor de vakkundige organisatie. 

Op 9 december deden we de Duurzame Huizenroute nog eens dunnetjes over bij de SNS-bank. Ik heb een verhaaltje verteld over Best Duurzaam. Dat hebben de bezoekers beleefd aangehoord. Maar Lambert van den Hoven stal de show met een prima presentatie. De SNS heeft spontaan aangeboden alle aanwezigen lid van Best Duurzaam te maken. Ook hebben we afgesproken te onderzoeken of we het volgend jaar de Duurzame Huizenroute gezamenlijk kunnen doen. Binnenkort gaan we kijken hoe we dat handen en voeten kunnen geven.

Op 14 november was de Algemene Ledenvergadering en voor wie niet geweest was, je hebt iets gemist. Voor de pauze was traditioneel de financiën geagendeerd en als voorzitter heb ik globaal de algemene ontwikkelingen geschetst.  De verplichte kost dus. Daarna kwamen alle projecten en activiteiten aan bod. Ik heb genoten van de diversiteit van projecten en het enthousiasme waarmee de plannen gepresenteerd werden. Als we die drive en dat enthousiasme kunnen vasthouden wordt 2020 een geweldig Best Duurzaam jaar.

De maand sloot af met een landelijke bijeenkomst van Hier Opgewekt, de overkoepelende ‘duurzaamheidscoöperatie. Het was een prima dag waar we met ik denk wel zo’n 500 collega’s waren. Verderop in deze nieuwsbrief daarover meer.
Ik heb er heel veel ideeën opgedaan waarmee ik jullie in 2020 misschien nog wel eens ga lastig vallen. Al met al voldoende basis om van 2020 een prima Best Duurzaamheid-jaar te maken.