Plan van aanpak duurzaam lokaal geproduceerd voedsel

Best Duurzaam wil  het makkelijker maken om te kiezen voor duurzaam voedsel, geproduceerd in de regio. Hierdoor verkorten we een deel van de voedselketen; dit is duurzamer omdat voedseltransport veel impact heeft. Producenten met duurzame ambities willen we een steuntje in de rug geven, door hun producten te kopen. 

We willen binnen de gemeente Best zorgen voor lokale distributie zodat lokaal duurzaam geproduceerd voedsel makkelijk beschikbaar wordt. We willen hierbij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Qua voedselaanbod denken we aan:

-  Lokale geproduceerde groenten & fruit; 

-  Zuivelproducten, melk/eieren/kaas;  

-  Vlees & vis; 

-  Diverse andere voedingsmiddelen, beschikbaar in de regio < 30 km: honing, wijn, bier, ijs, etc..

 

Doelstelling project

De basis van dit initiatief is dat de footprint (CO2 uitstoot) zoveel mogelijk wordt beperkt zowel in de productie als in de distributie en dat consumenten meer betrokken raken bij hun dagelijkse kost. Dit initiatief stimuleert een duurzame productie en samenwerking van boeren en burgers. Weten waar en hoe eten wordt geproduceerd en wie daarvoor verantwoordelijk is; de boer en tuinder weer persoonlijk kennen.

Uiteindelijke doelstelling van dit project is binnen de gemeente Best zorgen dat klanten op gemakkelijke wijze lokaal duurzaam  geproduceerd voedsel beschikbaar hebben. Dit kan door zelf een distributiepunt in Best in te richten maar ook door samen met (een) andere partij(en) de distributie in te richten, zodat inwoners van Best geen drempels ondervinden om lokaal duurzaam voedsel af te nemen . Om hiertoe te komen onderscheiden we een viertal fasen. Dit plan gaat over de eerste drie fasen. De resultaten van deze fasen zijn:

1.     Leveranciers kunnen hun producten aanbieden via de website van Best Duurzaam.

2.     Er is een gezamenlijk opgesteld promotieplan voor Lokaal Duurzaam Voedsel dat in 2021 samen met betrokken leveranciers wordt uitgevoerd.

3.     Bestellen van lokaal duurzame producten van lokale leveranciers is mogelijk. Afhalen vindt op locatie plaats.

4.     Er is een aangescherpte businesscase/ Ondernemingsplan dat  in samenwerking met geïnteresseerde leveranciers en klanten is opgesteld. Deze businesscase vormt de basis t.b.v. de besluitvorming voor de vervolgfase (het (fysiek) inrichten van lokale distributie).

 

Lees hier achtergrondinformatie:

- beschrijving concept lokaal duurzaam voedsel en veelgestelde vragen

- het volledige plan van aanpak; hierbij ook het promotieplan lokaal voedsel

- criteria, wat is lokaal duurzaam geproduceerd voedsel?

 

Downloads:
pdf

Deelnemer Criteria 8 december

  • Created: woensdag 20 januari 2021 17:38
  • Version:
  • License:
  • Size: 72.86 KB
  • Download
  • Criteria 8 december 2020 voor deelnemende aanbieders

pdf

Beschrijving en FAQ's

  • Created: woensdag 20 januari 2021 17:40
  • Version:
  • License:
  • Size: 111.93 KB
  • Download
  • Beschrijving en veelgestelde vragen 9 december 2020

pdf

Plan van aanpak 4 januari 2021

  • Created: woensdag 20 januari 2021 17:42
  • Version:
  • License:
  • Size: 309.31 KB
  • Download
  • Plan van aanpak duurzaam locaal geproduceerd voedsel