Wat doen we?
Best Duurzaam is actief op een breed terrein. Onderstaand vind je een overzicht van onze activiteiten. Ook kun je via ons jaarverslag een beeld krijgen wat Best Duurzaam afgelopen jaar zoal gedaan heeft.
Ook hebben we een YouTube kanaal waar je filmpjes van onze activiteiten kunt zien.
Duurzaamheidsadviezen
Als je lid bent van Best Duurzaam kun je een duurzaamheidsadvies aanvragen. Onze adviseurs komen dan bij je langs en bespreken samen met je hoe jouw huis het beste verduurzaamd kan worden.
Wil je meer weten? Bekijk: Wonen (bestduurzaam.nl)
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Avondjes Duurzaam
Regelmatig organiseert Best Duurzaam een Avondje Duurzaam. Op zo’n avondje gaan deskundigen van Best Duurzaam of externe sprekers in op diverse duurzaamheids-onderwerpen.
Wil je eens zo’n Avondje Duurzaam bijwonen? Hier vind je het programma: https://www.bestduurzaam.nl/paneldiscussie
Duurzame Huizenroute
Eenmaal per jaar organiseert Best Duurzaam een Duurzame Huizenroute. Mede-inwoners die al een aantal duurzaamheidsmaatregen hebben genomen, stellen dan hun huis beschikbaar en leggen uit welke uitdagingen zij bij hun verduurzaming zijn tegengekomen. Eind oktober, begin november hebben we dit jaar weer een Duurzame Huizenroute. Houd voor de exacte datum onze Nieuwsbrief en Groeiend Best in de gaten.
In 2020 hebben we vanwege Corona de Duurzame Huizenroute via Zoom gedaan en opgenomen. Je kunt deze nog bekijken.
Onderstaand de verschillende huizen: <links naar diverse huizen>
Week van de Duurzaamheid
In de week van de duurzaamheid organiseren we diverse activiteiten om de aandacht op duurzaamheid te vestigen. In 2021 hebben we een duurzaamheidsquiz gehouden en een challange voor het onderwijs.
Wat we in 2022 gaan doen weten we nog niet. Heb jij een leuk idee? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zusterorganisatie Best Energie
De zustercoöperatie Energie wil aan alle inwoners van Best een kans bieden om te investeren in lokale duurzame energie. Op de site van Best Energie vindt u informatie over de projecten van Best Energie en details over hoe u zich hiervoor kunt aanmelden als u interesse heeft.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.best-energie.nl/
Wil je meedoen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zusterorganisatie Best Voedsel
De Vereniging Best Voedsel is opgericht in september 2021. De vereniging wil de consumptie van lokaal duurzaam geproduceerd voedsel bevorderen. Dat doen ze door het inrichten van een lokaal distributiepunt in Best. Inwoners kunnen via Internet hun bestelling doen en deze dan later bij het distributiepunt afhalen.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/eten
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Werkgroep Schone Lucht
De werkgroep Schone Lucht heeft samen met de gemeente de plaatsing 50 fijnstofmeters in Best gerealiseerd. Ook is de werkgroep betrokken geweest bij het opstellen van een enquete over Schone Lucht en het uitvoeringsplan Schone Lucht dat door de gemeente is opgesteld. De komende periode gaat de aandacht naar het aansluiten van het locale meetnet op het meetnet van ZO-Babant en het ontwikkelen van tools om de gegevens te analyseren. Ook ontwikkelen we samen met de GGD, TNO en het basisonderwijs lesmateriaal over schone lucht.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/schonelucht
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Werkgroep Groen.
De werkgroep Groen wil dat in Best onze leefomgeving duurzamer en groener wordt. Duurzaamheid is immers niet alleen het terugbrengen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook een ‘groene, duurzame leefomgeving’ levert een positieve bijdrage aan het klimaat en onze leefomgeving.
Door verstening als gevolg van wegen, wonen en bedrijfsmatige bouw is het aardoppervlak afgedekt en ‘ademt’ niet meer. En kan ook geen water meer opnemen. Hierdoor ontstaan droge zones waarin planten zich niet meer kunnen ontwikkelen. Het bodemleven heeft hierdoor veel te leiden. Meer groen zal tot gevolg hebben: minder last van hitte, droogte, water- en stormoverlast. Meer groen gaan we doen door, samen met gemeente, IVN, milieuorganisaties, bewonersoverleggen, en landbouworganisaties te werken aan een Groener Best. Immers alleen ga je sneller, samen kom je verder!
Wil je meer weten? Bekijk:https://www.bestduurzaam.nl/omgeving
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Werkgroep Water
Meer aandacht voor regenwater is nodig om goed te kunnen inspelen op de veranderingen in ons klimaat en in onze omgeving. De werkgroep Water voelt de urgentie om bij te dragen aan een toekomstbestendige leefomgeving door het geven van voorlichting en door mensen bewust te maken van waterverbruik en (besparings)mogelijkheden.
In veel gemeenten zijn er subsidies voor, een groen dak en het afkoppelen van je regenwater. Maar nog niet in Best! De werkgroep Water gaat onderzoeken of deze en andere subsidies ook binnen onze gemeente beschikbaar kunnen komen.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/werkgroepwater
Wil je meedoen? Klik dan hier: https://www.bestduurzaam.nl/water4
Werkgroep Plukbos
Op de hoek van de Margrietlaan en het Dopveldenpad wordt door een actieve groep vrijwilligers een Plukbos gerealiseerd. Dit Plukbos vergroot de biodiversiteit (grote verscheidenheid aan planten voor bijen, vlinders en andere insecten) en draagt bij aan de klimaatadaptatie (het tegengaan van hittestress en afvoer van regenwater via planten) in Best.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/plukbos
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Werkgroep (Zwerfafval)
Wil je meer doen om je buurt schoon en netjes te houden? Sluit je dan aan bij de ZAP-vrijwilligers. ZAP is de afkorting van Zwerf Afval Pakker. De gemeente zorgt voor opschoonmaterialen (handschoenen, afvalgrijpers, afvalzakken, afvalzakhouder en veiligheidshesjes) en haalt de volle afvalzakken met zwerfafval op.
Wil je meer weten? Bekijk: Schoondorp (bestduurzaam.nl)
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Werkgroep Educatie
Samen met de scholen besteden we in projectweken, bedrijfsopdrachten en gastlessen aandacht aan duurzaamheid. Vanuit de werkgroep Educatie wordt dit samen met het Heerbeeck, de Zevenspong, De Klimboom en andere scholen ingevuld.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/educatie
Wil je meedoen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Werkgroep Strategie
Sinds kort is er een werkgroep Strategie. Doel van deze werkgroep is na te denken over en te komen met concrete voorstellen voor duurzaamheidsactiviteiten en -projecten in Best en omgeving. Dit om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en de hiervan afgeleide Nederlandse klimaatdoelen op termijn (2030/2050) daadwerkelijk mogelijk te maken.
Wil je meer weten? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Werkgroep Elektrische Deelauto's
Door corona hebben de activiteiten afgelopen periode stilgestaan. We onderzoeken of er voldoende animo is om deze werkgroep weer op te starten.
Wil je meer weten? Bekijk: https://www.bestduurzaam.nl/mobiliteit
Wil je meedoen? Mail dan naar naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.