Particulieren

Als particuliere woning eigenaar zijn meerdere mogelijkheden om duurzaamheidsmaatregelen aan uw woning te financieren.

Zelf financieren

Ten eerste kunt u verduurzamen met uw eigen geld. Voor een aantal maatregelen bestaan echter subsidiemogelijkheden vanuit (lokale) overheid. U doet er dus goed aan om eerst kennis te nemen van deze mogelijkheden. Zelf financieren is interessant als u voldoende eigen reserves heeft. Immers, over leningen betaalt u altijd een bepaalde (rente) vergoeding. Het is dus altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie welke manier van financieren voor u interessant en haalbaar is.

Hypotheek en duurzame maatregelen

Veel hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig mogelijkheden om extra hypotheek te verstrekken speciaal om duurzame maatregelen te nemen voor de bestaande of nieuwbouwwoning die u wilt financieren. Hypotheekverstrekkers hebben er ook profijt van dat uw woning duurzaam is omdat dit de waarde van de woning ten goede komt. Informeer hiernaar bij uw hypotheek adviseur en/of bank.

Energiesubsidiewijzer

Voor particuliere woningeigenaren biedt de website Energiesubsidiewijzer een overzicht van subsidiemogelijkheden voor:

  • Woningisolatie
  • Warmtepompen
  • Zonnepanelen
  • Zonneboilers
  • Maatwerkadvies

De Groene Zone

Particulieren die geen eigen geld hebben of willen gebruiken maar wel zonnepanelen wensen bieden enkele gemeenten in Zuidoost Brabant, waaronder de gemeente Best, een regeling aan onder de naam 'De Groene Zone'.

Duurzaamheidslening

Via gemeente best kunt u mogelijk in aanmerking komen voor bepaalde duurzaamheidsleningen van Stichting Nationaal Energiebespaarfonds (SVn). SVn is aangewezen als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat betekent dat een woningeigenaar rechtstreeks contact heeft met SVn voor de volgende duurzaamheidsleningen. U kunt bekijken of u hiervoor in aanmerking komt via de onderstaande links:

Bedrijven en instellingen

Voor zakelijk gebruik zijn meerdere vormen van subsidiering beschikbaar, de belangrijkste is de ISDE subsidie. Een overzicht van de diverse mogelijkheden is te vinden op:

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen

Alle bovenstaande websites worden door de overheid onderhouden en worden geacht de laatste stand van zaken op dit gebied weer te geven.

Een uitgebreide en interessante website over zonnepanelen die niet onder de verantwoordelijkheid van de overheid opereert is:

https://www.zonnepanelen.net/

Deze bevat naast informatie over subsidies ook veel informatie over de diverse soorten panelen evenals zaken als legplan, het plaatsen en de financiƫle aspecten.