Hart voor water

Wat is er nou te zeggen over water, het is gewoon nat en kleurloos en waarom zou Best Duurzaam zich daarmee bezighouden?

Door klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om na te denken over het omgaan met water. We kennen vaker lange droge periodes, maar ook periodes met zeer intensieve regenval. Dat vereist een nieuwe manier van omgaan met (regen) water. Tel daarbij op dat steeds meer grond verhard wordt door bebouwing/bestrating, ook in Best. Regenwater dat hierop valt wordt voornamelijk afgevoerd via het riool, ten koste van de omgeving; dit kan slimmer. Best Duurzaam voelt de urgentie om bij te dragen aan een toekomstbestendige leefomgeving door het geven van voorlichting en mensen bewust te maken van waterverbruik en (besparings)mogelijkheden.

Om te beginnen zijn er heel wat soorten water:

 

rain 890x400

Als het regent, komt het tegenwoordig vaak met bakken tegelijk, staan de straten blank en heeft de riolering moeite om het weg te werken (uw toilet kan gaan borrelen).

De oplossing: zorg dat het regenwater niet meteen de riolering instroomt, maar even wordt vastgehouden en opgevangen.

Ons leidingwater wordt heel goed gezuiverd en voortdurend op kwaliteit gecontroleerd en toch kost het bijna niets en dus gaan we er vaak wat zorgeloos mee om. Maar wat niet gebruikt wordt, hoeft ook niet gezuiverd te worden...

kraanwater


Tegenwoordig is het regelmatig warm en droog, wat niet goed is voor onze tuin. Het is eigenlijk een beetje zonde om voor het sproeien leidingwater te gebruiken, wanneer de regen ook in een ton of op een andere manier kan worden opgevangen – bovendien is regenwater zachter en dus beter voor planten.
Als u toch wilt sproeien, doe dat dan niet op het heetst van de dag en laat het water liefst zo vlak mogelijk over de grond lopen om verdamping tegen te gaan, dus niet hoog in de lucht sproeien.
Waterbesparing binnenshuis is soms heel eenvoudig: begin met een minuutje korter te douchen, koop een waterbesparende douchekop, laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen en was uw auto in de wasstraat, want daar wordt het gebruikte water gezuiverd en opnieuw gebruikt.

 

Er zijn allerlei soorten bronwater te koop, die allemaal een ding gemeen hebben: ze komen uit dezelfde grond waar ook ons leidingwater uit komt.

Alleen wordt het in een fles verpakt en voor veel geld naar de supermarkt gereden, terwijl u het ook uit de kraan kunt krijgen.

bronwater

Proeft u echt het verschil tussen water uit de Ardennen (Spa), Frankrijk (Perrier), Zwitserland (Vittel) of Italië (San Pelegrino) of uit de kraan?

En is dat ook het prijsverschil waard?

Zoals u kunt merken in de rekening van het waterschap, wordt het steeds duurder om het water te zuiveren.

riool

Bij grote regenbuien wordt het riool zwaar belast met water dat nauwelijks gezuiverd hoeft te worden maar wel gemengd wordt met rioolwater en dus in het zuiveringssysteem terecht komt.
Ook zit er tegenwoordig meer verontreiniging in het rioolwater als gevolg van :
• Medicijnen die wij gebruiken
• Overtollige medicijnen die gedumpt worden in het toilet
• Billendoekjes die voor enorme verstoppingen zorgen
• Olie- of benzineresten die via straatputten weggespoeld worden
• Hondenpoepzakjes die in een put gegooid worden
• Vaatwasser en wasmachine met glansspoelmiddel, wasverzachter

grijswater

Het is niet altijd nodig om licht verontreinigd water (grijs water genoemd) meteen het riool in te sturen.

Regenwater is niet geschikt als drinkwater, maar kan wel gebruikt worden om de wc door te spoelen, of de wasmachine mee te vullen.

En ook douchewater of wasmachinewater kan hergebruikt worden voor de wc.

terugmiddel

 

 terugmiddel